Wethouder Judith Bokhove overhandigt eerste kinderrechten-pakket

Maandag 1 november kwam wethouder Judith Bokhove (mobiliteit, jeugd en taal) op onze school. Zij kwam het kinderrechten-pakket overhandigen.

Het kinderrechtenpakket is dit jaar nieuw. Alle scholen krijgen het. Omdat het nieuw is wordt het eerste pakket door de wethouder zelf uitgereikt en dat gebeurde op onze school, in groep BBB van Nathalie en Arien. Het is voor de gehele school en bedoeld om kinderen kenbaar te maken waar ze terecht kunnen met vragen. Het pakket bestaat uit:

’Dit is een verschrikkelijk boek’ van Anton Horeweg
‘Dit is een verschrikkelijk boek’ is een boek met uitleg over huiselijk geweld en kindermishandeling, speciaal voor kinderen in de leeftijd vanaf 10 jaar. Er zit ook een leshandleiding bij voor scholen om de onderwerpen in de klas te bespreken.

Defence for Children
Defence for Children is een organisatie die opkomt voor de kinderrechten van alle kinderen in zowel het binnenland als het buitenland. Via hun Kinderrechten Helpdesk verlenen ze juridische steun aan kinderen, wiens rechten worden geschonden. Zij hebben zelf een Kinderrechtenpakket inclusief kinderrechtenspel bedacht.

Villa Pinedo
Villa Pinedo is een organisatie die kinderen en jongeren van gescheiden ouders aan het woord laat, want zij weten het beste hoe het is om te leven met gescheiden ouders. Onder andere bieden zij in Rotterdam een Buddy traject aan voor kinderen van gescheiden ouders. Deze Buddy is zelf ervaringsdeskundige.

Flyer van de sitelink Kind010
Kind 010 is een organisatie die in samenwerking met de gemeente het www.kind010.nl kinderportaal heeft opgezet, waar kinderen uit Rotterdam informatie kunnen vinden om gelukkig, gezond en veilig op te groeien.

Flyer Care-Free app

De (gratis én anonieme) Care-Free app is ontwikkeld door en voor jongeren in de leeftijd van 10-18 jaar en ouder. Naomy Rojnik, ervaringsdeskundige, heeft de app ontwikkeld. De app biedt jongeren een hulpmiddel om informatie op te zoeken over kindermishandeling en tips te geven hoe ze dit bespreekbaar kunnen maken met een bekende, iemand die ze vertrouwen of een hulpverlener.

De genoemde app is nieuw en de site is ook nieuw. De site is gemaakt door kinderen en het is de bedoeling dat kinderen helpen de site verder uit te breiden, ze kunnen via een link missende info aangeven en of tips geven.

Kinderrechtenverdrag Verenigde Naties
Wat houdt het in? Alle kinderen en jongeren hebben rechten. Deze staan beschreven in het Kinderrechtenverdrag van de Verenigde Naties. Het verdrag definieert ‘kind’ als ieder persoon die nog geen achttien jaar oud is. Kinderrechten zijn afspraken die gemaakt zijn tussen bijna alle Staten in de wereld. Ze gaan over verschillende onderwerpen waarvan het belangrijk is dat deze worden geregeld. Ze raken aan zo ongeveer alles waar kinderen mee te maken kunnen krijgen. Kinderrechten gaan over onderwerpen als onderwijs, gezondheid en de rol van familie en ouders.

Ze gaan over vrijheid van geloof en vrijheid van meningsuiting. Ze gaan ook over het recht op een naam en een nationaliteit. Over een dak boven je hoofd en spelen. Over bescherming tegen mishandeling, misbruik en uitbuiting. En over bescherming tegen oorlogsgeweld en de specifieke bescherming van bijvoorbeeld kinderen met een handicap en vluchtelingenkinderen. Kinderrechten zijn er voor alle kinderen. Want tussen kinderen mag niet gediscrimineerd worden.
Meer informatie: www.kinderrechten.nl