De laatste weken in de bovenbouw

door juf Linda

Nog een paar weken en dan is het zover... Een hele groep kinderen uit groep 8 gaat De Kleine Prins verlaten. We zijn ontzettend blij dat de kinderen allemaal hun fijne, nieuwe school hebben gevonden. Sommige hebben zelfs al kennisgemaakt met de nieuwe klas en hun mentor. Voor velen een moment waar ze erg naar uitkijken en natuurlijk ook een spannende tijd. 

De laatste weken gebeurt er nog een heleboel en ze werken hard door. Om de basisschool af te sluiten, werken de achtste groepers vanaf de meivakantie aan een afstudeeropdracht. Ze mogen het onderwerp hiervoor zelf kiezen. Er wordt een onderzoeksvraag geformuleerd en de daarbij behorende deelvragen worden genoteerd. Door veel te lezen, filmpjes te kijken, plekken te bezoeken, interviews te houden, enzovoorts verzamelen de kinderen alle benodigde informatie over hun onderwerp. Ze verwerken deze informatie in een werkstuk en maken daarnaast een praktijkonderdeel. Dat praktijkonderdeel is een creatieve verwerking over het onderwerp. Dit mag van alles zijn: een filmpje, een maquette, een prototype, je kunt het zo gek niet bedenken.

In de komende dagen vinden de presentaties van de afstudeeropdrachten in de klas plaats en worden de leerlingen beoordeeld. Uiteraard houden we hierbij rekening met de kwaliteiten van ieder kind. En het mooie is, deze afstudeeropdrachten worden tentoongesteld op school en die kunnen door iedereen bewonderd worden. Wat zijn we trots op allemaal!

Naast het harde werken aan het afstudeerproject wordt er ook veel geoefend en voorbereid voor de afscheidsavond. Dit jaar hebben we met de kinderen een film gemaakt samen met een professionele filmcrew. Deze film gaat op 16 juli 's avonds in première (alleen voor genodigden). We rollen de rode loper uit en alle sterren uit de film zien dan de film voor het eerst. Op woensdagochtend 17 juli wordt de film getoond aan de verschillende groepen op school. Wij kijken er nu al enorm naar uit. 

De bovenbouwers van groep 7 hebben ook een drukke periode achter de rug met alle toetsen (en er komt zelfs nog een enkele toets aan). De laatste bladzijdes uit de boeken worden behandeld en de verslagen zijn uitgedeeld. We hebben de toetsresultaten geanalyseerd en met een aantal kinderen een zogenaamd diagnostisch gesprek gevoerd. Op deze manier proberen we de denkwijze van het kind te achterhalen bij het maken van de toets en we noteren welke onderdelen van de leerstof die extra aandacht nodig hebben. Dit gebruiken we voor onze plannen voor volgend schooljaar. Een tijd van een terugblik en vooral vooruitkijken.

Voor leerlingen uit groep 7 hebben we de voorlopige adviezen besproken. Nog even door en dan is er tijd om te ontspannen en staat voor hen het laatste jaar basisschool voor de deur. Eerst genieten van de laatste dagen op school in deze samenstelling en dan van de zomervakantie.

We wensen iedereen een hele fijne zomer.

 

 

Media
  • child-actor