De vakantie staat voor de deur!

door Janna Put, adjunct-directeur

Zes weken zomervakantie is lang! En u bent vast ook een aantal weken met de kinderen thuis. Hoe zorg je ervoor dat ze zich niet constant vervelen?

Herkenbaar? Je ligt net lekker op de bank een boekje te lezen. “Mama, ik verveel me!” “Papa, ik weet niet wat ik moet doen!” Vervelen is helemaal niet erg, het bevordert creativiteit en het leidt tot zelfdiscipline en vindingrijkheid. Dus uw kind gewoon even laten op dat moment is ook een goed idee. Maar heeft het vervelen al te lang geduurd?

Hier onder een paar tips, die veelal gratis zijn.

Met je neus in de boeken

Lezen is belangrijk, blijf vooral lekker voorlezen en samen lezen in de vakantie. Zo zakt het leesniveau niet weg na zes weken geen school. Een uitje naar de grote bibliotheek is een aanrader.

Uitgebreid door kinderboeken snuffelen is al heerlijk, maar Bibliotheek Rotterdam is zóveel meer dan alleen maar boeken. De bibliotheek organiseert regelmatig gratis voorleesuurtjes voor de kleintjes of biedt creatieve kinderactiviteiten en workshops. Het lidmaatschap van Bibliotheek Rotterdam is gratis onder de 18 jaar! Kijk op de website van de bibliotheek.

Koken of bakken is altijd een leuke activiteit. Zeker als ze mogen bepalen wat het menu wordt die avond.

Speelgoed uitzoeken en opruimen geeft vaak ook weer nieuwe spelideeën.

Toerist in eigen stad

Speel met de kinderen eens een dagje toerist in eigen stad! Er zijn vast een heleboel mooie straatjes en mooie plekjes die jullie nog niet kennen. En zijn jullie wel eens in de Laurenskerk in Rotterdam geweest? Of in de Markthal, het Euromastpark, of in Delfshaven? De Historische tuin Schoonoord is ook heel mooi om te bezoeken.

Historische Tuin Schoonoord is een uniek onderdeel van het groene erfgoed van Rotterdam. De tuin bevat een rijke verzameling aan flora en fauna. Door de historische elementen, unieke ligging en bijzondere beplanting is Schoonoord aangewezen als beschermd Rijksmonument. De tuin ligt verscholen aan de Kievitslaan 8, naast Het Park, schuin tegenover de Kunsthal en het Natuurhistorisch Museum te Rotterdam. Veel musea in Rotterdam zijn gratis toegankelijk voor kinderen.

Natuurspeeltuin Terbregge – Rotterdam
Avontuurlijk buiten spelen in Rotterdam! In deze groene speelplek in de wijk Nieuw-Terbregge kunnen de kinderen volop spelen, rennen en met takken hutten bouwen. Op zondag zijn er regelmatig leuke activiteiten voor jong en oud. 

De Speeldernis - Rotterdam
Midden in Rotterdam-Noord ligt De Speeldernis, een van de eerste natuurspeeltuinen van de regio. Een avontuurlijk terrein vol bomen, takken, riet, water en zand waar de kids volop kunnen spelen. Ook is er een kampvuurplaats en een kiosk en staat er een tipi op het terrein. Let op: bij deze natuurspeeltuin betaal je entree.

Speelpolders Het Wijland en Kethelpoort- Schiedam

Om er te komen moet je meteen je spierballen gebruiken, want alleen via een trekvlot kom je op speelpolder Het Wijland. Via allerlei hulpmiddelen kun je hier de sloten oversteken: boomstammen, slingertouwen en wat je zelf nog kunt verzinnen! Volg het Beleefpad vol leuke spel- en klimelementen naar de volgende natuurspeeltuin: Kethelpoort. Ook hier vind je volop klauterparcoursen en een heuse taludglijbaan.

De Blije Bij - Eiland van Brienenoord
Onder de Brienenoordbrug vind je een bijzonder natuurgebied, met Schotse Hooglanders én uitzicht op de skyline van Rotterdam. Kids kunnen hier hun energie kwijt in natuurspeeltuin De Blije Bij met boomstammen, rivierzand en wilgentakken. Ook is er een klimrek, bijenhotel, nestschommel en een wilgentunnel. De ingang is via de volkstuinvereniging. 

Ik wens jullie alvast allemaal een heel fijne vakantie toe.