KiVa en De Kleine Prins

Sinds enkele jaren is De Kleine Prins een KIVA-school. We doen KiVa tekort als we zeggen dat dit ons anti-pestprogramma is. Het is namelijk veel meer dan dat. We geven KiVa-lessen meerdere keren per week, net als andere vakken zoals rekenen en kosmisch onderwijs. Het doel hiervan is dat kinderen, maar ook ouders, weten wat er van hun verwacht wordt op een KiVa-school.  Kinderen zijn op een gegeven moment getraind in het zelf signaleren van bepaald gedrag en leren elkaar hierop aan te spreken. 

Binnen de school zijn het de leerkrachten die de lessen geven. Zijn er zaken die de kennis van de leerkracht overstijgen op dit gebied, dan is er het KiVa-team. Op beide locaties is er een team van drie a vier personen. Daarnaast is er op school een coördinator - die in contact staat met KiVa Groningen-  en erop toeziet dat er KiVa -lessen worden gegeven. 


Pest-gedrag op school is voor De Kleine Prins een reden geweest om met KiVa te beginnen. We zijn op zoek gegaan naar een methode die het hele sociaal-emotionele spectrum waar pesten en pestgedrag een onderdeel van is aanpakt. Het sterke van KiVa is dat we een kind nooit verantwoordelijk stellen voor pesten maar zorgen dat een klas of een groep zich verantwoordelijk voelt en dat kinderen gezamenlijk willen dat het pesten stopt.

Dit gaat natuurlijk niet vanzelf. Kinderen hebben hier handvatten voor nodig en die krijgen ze aangeboden tijdens de KiVa-lessen.

Ariën Dahler

Leerkracht De Kleine Prins & ICT-coördinator

Media
  • pestenisnietcool