Sint Pannekoek Rotterdamse traditie

Pannenkoek schrijf je met een meervoud-n tegenwoordig, maar in de tijd dat deze traditie ontstond was het nog gewoon zonder die n dus vandaar.

Sint Pannekoek is een Rotterdamse traditie die ieder jaar gevierd wordt op 29 november. Het zal niemand verbazen dat er op zo’n Pannekoek-dag volop pannenkoeken gegeten worden, maar niemand gaat aan tafel zonder bijpassend hoofddeksel..

Striptekenaar Jan Kruis maakte in een stripboek in 1986 melding van die bijzondere legende. Volgens hem was deze viering ontstaan in de 12e eeuw, toen een monnik de abt wilde helpen die het zo koud had. Hij stond zijn pannenkoek af door hem op het hoofd van de abt te leggen, zodat deze het lekker warm kreeg.

Jan Kruis kon natuurlijk geweldig goed verhalen verzinnen, en dit was ook heel leuk gevonden van hem. Kruis kwam uit Rotterdam en daarom is het een echte Rotterdamse traditie geworden.

Wat doen we op Sint Pannekoek? Dan bakken we pannenkoeken en leggen die vervolgens op ons hoofd. Zorg wel, dat je niet net bij de kapper ben geweest of dat je zelf je haar gewassen en gestyled hebt. Dit kun je beter na de pannenkoekensessie doen. Men roept elkaar toe, met die pannenkoek nog steeds op het hoofd: “Een vrolijke en gezegende Sint Pannekoek!”

En ook al zijn er allerlei varianten tegenwoordig op deze traditie, wat is gebleven is dat speciale hoofddeksel: de pannenkoek op het hoofd!

Juf Saskia doet het ook. Zij houdt van de Sint Pannekoektraditie en heeft dus minstens 1 keer per jaar een pannenkoek op haar hoofd. Op diverse locaties in de stad wordt Sint Pannekoek gevierd. Waar? Kijk op www.sintpannekoekrotterdam.nl

Media
  • IMG-p04Sint-Pannekoek