Vogels op het schoolplein

Op het schoolplein van de locatie Lage Land kunnen vogels nu smullen van een heerlijk maaltje. In de bomen zijn voedersilo’s gehangen.

Vogels verbruiken het hele jaar door veel energie. In de winter om zich op temperatuur te houden, in het voorjaar om te nestelen en om eieren te leggen en hun jongen groot te brengen. In de herfst bouwen ze reserves op voor de winter. Daarom mogen vogels het hele jaar door bijgevoerd worden. Ze zijn namelijk verstandig en gaan niet door met eten als ze genoeg hebben. Ook verleren ze zo niet om zelf voedsel te vinden.

In de winter zorgen we voor vetbollen en pinda’s en zaden- en pittenvoer. Met vers drinkwater zijn ze ook blij, maar niet als het vriest want dan kan het bevroren water splinters vormen. In de lente zijn er insecten voor hun eiwitbehoefte. Toch, als het twee dagen hard waait en regent, is er geen insect te vinden en zijn vogels maar wat blij met het voer dat mensen hun aanbieden. In deze tijd vooral meelwormen en 4-seizoenenvogelvoer (pitten, zaden et cetera). Fijngestampte eierschillen voorziet hen van kalk. Geef echter nooit melk!

In de zomer is eiwitrijk voedsel van levensbelang. Vogels gaan ruien en krijgen het verenkleed dat ze tegen de winter moet beschermen. Wormen en insecten vinden ze zelf wel, maar wil je meer doen dan kan je ook dan meelwormen en 4—seizoenenvoer geven, zoals bv te koop bij Vogelbescherming. Zet je dan een platte schaal neer met water, een beetje een ruim model, dan kunnen ze in het drinkwater ook lekker badderen.
In de herfst zijn er vitaminerijke bessen uit de struiken in de tuin. Vetbollen en pinda’s, daar zijn ze in dit jaargetijde ook heel blij mee.

 

Media
  • Voedersilo
  • Een drukte van belang in het voederhuis