Nederlandse Poeziëweek, ook voor kinderen!

Van 27 januari tot en met 2 februari is het weer Poëzieweek. Deze week is ook voor kinderen en jongeren een mooi moment voor een (misschien wel eerste) kennismaking met poëzie.
Poëzie is spelen met taal en dus hét instrument om spelen te combineren met leren. Door poëzie leer je taal te gebruiken en te beleven, leer je nuances van wat je allemaal kunt doen met taal. Poëzie is spelenderwijs omgaan met lezen. Ook als het om een ernstig gedicht gaat,” zei dichter, tekenaar, beeldend kunstenaar en grafisch vormgever Ted van Lieshout toen hij sprak over het belang van poëzie voor kinderen.

Een paar poëzie-boeken:

·     De gemene moord op Muggemietje – Ted van Lieshout. Muggemietje vliegt de klas binnen. Dat had ze beter niet kunnen doen. ‘Juf, heb jij het al gehoord? Muggemietje is vermoord! Ze zat op een bladzijde, het arme wicht, toen sloeg het boek haar kaften dicht.’

Alle wensen van de wereld – Rian Visser en Janneke Ipenburg (illustraties) Gedichten voor jong en oud over grote én kleine, fijne én moeilijke dingen, wegkruipen, moed, hoop, wijsheid, en nog veel meer.

Geluk
Het was raar:
gisteren was ik zonder reden
plotseling intens tevreden.
Zomaar.
Ik weet niet hoe het kon,
maar wou dat het opnieuw begon.

Magneetje – Milja Praagman
Sprankelende tekeningen en gedichten. Gedichten over jij en ik, over dat ene ogenblik, over ruzie en herrie, over een meisje in oma en een oma meisje. Soms dromerig, dan weer nuchter. Vol verwondering en wonderschoon geïllustreerd.

Voor alle leeftijden.