Oogproblemen door smartphonegebruik

Grote kans dat ook uw kind regelmatig naar een scherm zit te turen. Hoe schadelijk is dat nu precies voor de ogen van uw kind? En wat kunt u als ouder doen om de oogschade te beperken?

20-20-2-regel

Zit je kind veel op een smartphone of tablet, dan loopt hij het risico op bijziendheid. Je kind ziet dan slecht als het in de verte kijkt.

Dé vuistregel om het risico op bijziendheid bij kinderen te verminderen is de 20-20-2-regel. Dat betekent: na elke 20 minuten schermen 20 seconden pauze door in de verte te kijken. En kinderen moeten minimaal 2 uur per dag buiten zijn om genoeg buitenlicht te krijgen.

Schermtijd beperken

Er zijn handige tools om de schermtijd van je kind te beperken. Daarmee stel je in wat je kind mag doen op de tablet of smartphone en hoe lang. En het apparaat gaat ‘op slot’ als de tijd om is. Enkele voorbeelden voor het beperken van schermtijden zijn: Google family link, iOS en Microsoft family.

Bijziendheid: hoe zit dat?

Kinderen die veel op een smartphone of tablet zitten, doen veel ‘dichtbij-werk’. Het oog moet zich dan flink inspannen om het beeld op het netvlies te krijgen. Om deze inspanning te verminderen wordt het oog langer, waardoor het in de verte niet goed meer ziet.

Hoe meer je kind naar een scherm kijkt, hoe minder buitenlicht de ogen krijgen. Dat is wel nodig omdat het de groei van de oogbol afremt en zo beschermt tegen bijziendheid.

Bijziendheid is met een bril nog prima op te lossen. Maar met sterke bijziendheid vanaf -6 heb je grotere kans om op latere leeftijd slechtziend te worden of andere aandoeningen te krijgen. Extra belangrijk dus om bij kinderen de kans op bijziendheid te beperken.

De Kleine Prins

Wij zien steeds vaker kinderen die moeite hebben met het aflezen van het bord. Wij zullen in de midden- en bovenbouwgroepen uw kind aan het begin van het schooljaar achter in de klas laten staan en kijken of uw kind het goed kan zien/lezen. Zo niet, stuurt de leerkracht u een berichtje met het verzoek de ogen te laten controleren. Een kinderoog moet gedruppeld worden om goed te kunnen meten. Dit mag een opticien niet, maar moet door een optometrist of oogarts gedaan worden. De ervaring leert dat hier lange wachtlijsten voor zijn, dus tijdig handelen is belangrijk. Kinderen die al brildragend zijn, horen ieder jaar door een oogarts gecontroleerd te worden. Ook bij deze groep kinderen zien wij steeds vaker dat de sterkte al binnen een jaar aangepast dient te worden.