Kinderboekenweek 2022: Natuur & dier

Over twee weken is het alweer zover: van 5 tot en met 16 oktober genieten we weer van de Kinderboekenweek! Met een mooi thema -getiteld Gi-ga-groen- : dieren & natuur.

Flora (plantenrijk) en fauna (dierenrijk), oftewel de natuur en de dieren. Je komt deze twee onderwerpen regelmatig tegen in prenten- en leesboeken voor kinderen. Van natuur kan je natuurlijk nooit genoeg krijgen en we hebben het ook nog eens heel erg nodig voor ons welzijn.

Dat geldt ook voor onze relatie tot dieren. Vaak nemen die een belangrijke plaats in in het leven van kinderen. De meeste huisdieren kun je aaien en ze laten je nooit in de steek want ze houden onvoorwaardelijk van je. Maar ook de dieren die buiten leven, horen bij ons. Zij leven in de natuur. Je vindt ze bomen, tussen struiken, in het gras, je ziet ze in de lucht of in de aarde of in het water. Vogels, insecten, vissen, muizen, konijnen, mollen, egels, om er maar eens een paar te noemen, ze zijn iedere dag dicht in de buurt, overal waar natuur te vinden is. Ze zijn er zelfs in kleine stukjes natuur op het balkon of in een klein tuintje.

Tijdens de Kinderboekenweek 2022is het een goede tijd om extra bezig te zijn met boeken en met alles wat de natuur en dieren te bieden hebben.

 

Hieronder een aantal boeken waarin dieren en/of natuur voorkomen:

Voor de kinderen van groep 1 is de klassieker ‘Pieter Konijn’ van Beatrix Potter een mooi boek. Beatrix schreef het verhaal voor een ziek jongetje, eerst in een brief, later werd er een boek van gemaakt. Pieter Konijn kan het niet laten uit de moestuin te eten, terwijl zijn drie zusjes zich braaf aan de voorgeschreven regel houden. Een leuk boek!

‘Een beer in de tuin’ van Fiep Westendorp is ook zo’n boek waar al diverse generaties kinderen van genoten hebben. Voor kinderen van 4 - 6 jaar, over een beer die op zoek is naar een nieuw huis en dan op een prachtige tuin stuit.

Kinderen van groep 3 houden vast en zeker van het boek ‘Het fijne brein van bomen’ van Philip Bunting. Met een flinke dosis humor en een groot aantal geinige strip-oogjes laat Bunting zien hoe wijs bomen zijn. Een leerzaam boek!

Rian Visser en Helene Jorna maakten het verhaal ‘Het geheim van de groene straat’, waarin een drukke straat langzaam in een bos verandert. Voor kinderen van 7 - 9 jaar, groep 4.

Wie in groep 5 zit en graag over dieren leest is ‘De laatste wilde dieren’ van Piers Torday een aanrader. De 12-jarige Kester gaat dieren helpen te overleven.

‘Een haai als huisdier?!’ (groep 6 en ouder) van James Campbell en Rob Jones is een enorm komisch. Een springsport voor konijnen, katten die bang zijn voor komkommers, hamsters die vier-op-een-rij spelen en honden op de maan. Een hilarisch boek met feitjes en minder echte feitjes van dieren die bij ons in huis leven. Met hele grappige tekeningen.

Veel plezier in deze Kinderboekenweek!