Week van de Mediawijsheid

Van 10 t/m 17 november is het de Week van de Mediawijsheid met dit jaar als thema #hierniet.

Online zijn we constant met elkaar in contact. Zonder er over na te denken en met een scherm tussen ons in, is een (kwetsende) reactie snel geplaatst. Moeten we het altijd met elkaar eens zijn? Zeker niet.

Kritische vragen stellen, commentaar geven of je mening uiten mag en houdt ons als samenleving scherp. Maar er is een grens.

En liefst 70% van de Nederlanders vindt ook dat het anders moet. Daarom zeggen we tijdens de Week van de Mediawijsheid: #hierniet.

Wat kunnen we als school en opvoeder doen omtrent mediawijsheid?

  • Op 13 november is er een gratis landelijk webinar voor (groot)ouders en opvoeders van kinderen van 8 t/m 12 jaar over mediawijsheid. Naast praktische informatie ontvang je tips om het gesprek aan te gaan en afspraken te maken over het gedrag online. Ook is er voldoende ruimte voor vragen. In de weekbrief ontvangen ouders een aanmeldlink voor het webinar.

  • Bij dit bericht vind je mediatips voor thuis van MediaSmarties. Lezen, kijken, luisteren, spelen en doen tijdens de Week van de Mediawijsheid (en daarna).

  • Bij dit bericht vind je ook prikkelende vragen die ouders en opvoeders kunnen helpen bij het bespreken van online gedrag. Ook is er ruimte om tot drie gouden regels te komen n.a.v. dit gesprek die je hanteert om je online goed te gedragen.

  • En dan bij dit bericht nog een Wegwijzer van MediaSmarties voor professionals in de bijlage. Deze heeft overlap met die voor ouders, maar is zeker de moeite waard om kennis van te nemen. 

Tot slot, verhalen geven je inzicht in de wereld vol media van kinderen en zijn een mooie aanleiding voor een gesprek of een activiteit. Dit kun je ook nog lang na de Week van de Mediawijsheid doen.

Klaar om samen de wereld vol media te verkennen? Veel succes en plezier met het (voor-)lezen, kijken, luisteren, spelen en doen!