De impact van tafels op het werkgeheugen

door juf Lyette

 

U weet dat, in de levensfase van een kind in de tussenbouw, het leren van de tafels belangrijk is. Weet u ook waarom het zo essentieel is om zonder na te hoeven denken antwoord te kunnen geven op de som 7 x 8 ?
Wel, dit heeft veel te maken met het werkgeheugen.

Het werkgeheugen, dat overigens iets anders is dan het kortetermijngeheugen, kun je zien als een denkruimte in het hoofd. Hieronder afgebeeld als een ovaal.

   Voorstelling van het werkgeheugen waarbij nagedacht

   moet worden over het antwoord op de som 7 x 8

 

Om tot het antwoord te komen zal het ene kind starten met 1 x 8, 2 x 8, 3 x 8 etc.
Is het kind al wat verder dan begint het misschien bij 5 x 8 = 40, daarbij nog 16 …

U kunt zich voorstellen dat hoe meer een kind moet ‘rekenen’ voor deze som, des te meer plek dat nadenken vraagt van het werkgeheugen. Kortom: hoe minder vaardig, hoe meer het werkgeheugen wordt belast.

Nadat de tafels zijn gememoriseerd (memoriseren is het direct, zonder nadenken, tot het antwoord kunnen komen), staan er redactiesommen met vermenigvuldigingen in de Cito’s.
In de bovenbouw komen sommen voorbij zoals:

Boer Hans heeft sinds 2 jaar een biologische kippenboerderij. Hij heeft 3 stallen met ieder 800 kippen. Als iedere kip dagelijks een ei legt, hoeveel eieren heeft Hans dan na 1 week uit 1 stal?

Het oranje deel kan worden gebruikt voor het oplossen van de rest van de redactiesom.

Wanneer de tafels echter zijn gememoriseerd dan is het deel van het werkgeheugen wat hierboven in beslag wordt genomen door 7 x 8 (het groene stuk), volledig beschikbaar voor de rest van de som en heeft het kind het optimale werkgeheugen over om logisch na te denken dat bepaalde informatie uit de som irrelevant is en kan het nadenken over de oplossingsstrategie van 7 x 800. Zie onderstaande weergave.

Een goede voorbereiding voor het rekenen in de bovenbouw is daarom: Het memoriseren van de tafels 0 tot en met 12.
Een leuke manier om dit buiten schooltijd tafels te oefenen is via een app: zoals bv ‘tafelkluis’ op iPhone. Ook op Android staan veel apps die gratis zijn te downloaden.

 

 

Media
  • werkgehuegen