Muziek in onderbouw Lage Land

door juf Saskia

De komende periode werken we in de onderbouw aan de hand van het thema muziek over 'het orkest'. We gaan het hebben over de verschillende soorten instrumenten die er zijn, bijvoorbeeld blaasinstrumenten, slaginstrumenten, snaarinstrumenten, en over wie de dirigent is en wat deze doet. We leren de namen van een aantal instrumenten en natuurlijk hebben de werkjes die we maken met muziek te maken. Zo oefenen we onze schrijfmotoriek door het tekenen van ‘de rechte lijn’ en maken daarmee een notenbalk, we tellen instrumenten, we stempelen woordjes na die met muziek te maken hebben en natuurlijk knutselen we onze eigen instrumentjes.

 

Bij OBB hadden we deze week een 'flessenorgel' op de gang.  We verzamelden lege, glazen flessen en de kinderen vulden deze flessen gedeeltelijk met water, de één een beetje meer, de andere een beetje minder. Het schenken van water is daarbij meteen een goede motoriekoefening. Daarna sloegen de kinderen met een stokje op de flessen om zo de klanken te beluisteren. De kinderen kunnen al heel goed benoemen wat 'hoog' klinkt en wat 'laag'. Sommige kinderen lukte het zelfs al vrij aardig om een toonladder te maken, daar was de juf erg van onder de indruk. 

 

Ter afsluiting van dit thema zullen de groepen OBA, OBB en OBC op dinsdag 2 april een echt concert bijwonen van het Rotterdams Philharmonisch Orkest in de Doelen. Meer informatie over dit uitstapje volgt in een apart digiduifbericht.

 

En zijn er ouders/opa’s/oma’s die een instrument bespelen die daar iets over zouden willen vertellen/willen laten horen in de klas? U kunt zich aanmelden bij de leerkracht!

Media
  • flessen