Zelfstandig spelen in de onderbouw

door juf Sandra

Het is voor iedereen een vreemde tijd. Veel mensen moeten thuiswerken en kinderen kunnen niet naar school. Veel ouders zijn aan het worstelen hiermee. Raakt mijn kind niet achter? Hoeveel schoolwerk moet ik mijn kleuter laten doen of moet ik mijn kleuter juist laten spelen? Moet ik het kind begeleiden tijdens het spelen of juist los laten? De balans is weg, voor iedereen. Iedereen is zoekende naar de juiste manier.

Om te beginnen is het belangrijk niet teveel druk te leggen op uw kleuter. U mag gerust wat werkjes met uw kind doen die de juf aan heeft gereikt. Volg daarin vooral uw kind. Het geeft vaak zelf al aan wanneer het er genoeg van heeft. Pushen heeft geen zin. Uw kind slaat niks meer op en er ontstaat alleen maar een sfeer van frustratie waar niemand iets mee opschiet.

Kleuters leren vooral veel van spelen. Geef ze daarom veel ruimte om dit te doen. U hoeft daar echt niet altijd bovenop te zitten. Zelfstandig spelen is goed en noodzakelijk voor kinderen en net zo belangrijk als het kunnen spelen in een groep. Kinderen zijn niet zielig als ze alleen in een hoekje zitten te spelen. Waarschijnlijk zijn ze diep verzonken in hun eigen fantasie. Het is soms juist heel prettig om je af te zonderen in onze drukke, prikkelrijke wereld. Het geeft kinderen de gelegenheid om te ontspannen, de emoties te reguleren en om hun brein wat rust te gunnen.

Zelfstandig spelen is noodzakelijk omdat kinderen de vaardigheden moeten leren om zichzelf te hanteren in verschillende situaties. Wanneer ze alle rust krijgen, ontdekken ze zelf wat ze moeten doen in bepaalde situaties. En ook als ze tegen problemen aanlopen, is dat juist goed. Kinderen mogen best wat tegenslagen op de weg ontdekken. Daar worden ze vindingrijk van. Volwassenen vertellen kinderen veel te vaak wat ze moeten doen en in een aantal gevallen is dat ook nodig. Routines, buitenschoolse activiteiten, afspraken enzovoort, daar is absoluut ouderlijke inmenging bij nodig. Maar geef kinderen de mogelijkheid te oefenen en na te denken wat ze wel zelfstandig zouden kunnen doen.

Ga jij je maar lekker vervelen!
Verveelt uw kind zich? Goed zo! Daar worden ze creatief van. Verveling is zelfs een essentieel onderdeel in de ontwikkeling van kinderen. Ze hoeven niet continu vermaakt te worden, ze moeten vooral leren zichzelf te vermaken. Verveling zorgt uiteindelijk voor fantasie, creativiteit, probleemoplossend denken, het vormen van relaties, zelfvertrouwen en maakt gelukkig. Dus laat ook toe dat uw kind zich verveelt. Want dan gaan ze op zoek, gaan ze op ontdekking en die ontdekkingen creëren geweldige leermomenten.

Geef ze de ruimte
Laat ze lekker spelen en geef ze de rust. Geef tussentijds geen aanmoediging of commentaar. Spelen is het geboorterecht van kinderen en je wilt ze als ouder daar de kans voor geven zonder onderbrekingen. Als u commentaar, aanmoediging of complimenten geeft, verdwijnt de aandacht voor het spel en verschuift deze naar u! Als ze zoet gespeeld hebben, verdienen ze daar ook geen beloning voor. Spelen is geen klusje of een straf, het is noodzakelijk voor de ontwikkeling van kinderen. Zie het als het werk van uw kind, zij zijn de baas en u de assistent. Vermaak ze niet tijdens hun spelmomenten, maar ga mee in hun spel als ze u even opzoeken. Speel een klant in hun restaurant of de patiënt in het ziekenhuis. U bent dan even niet met andere dingen bezig en zorgt dat uw kind in zijn/haar spel kan blijven.

Geef ze de juiste materialen
Het is wel belangrijk dat de spelmaterialen passen bij de leeftijd en de ontwikkeling van uw kind. Materiaal dat frustreert kan beter opgeborgen worden in de kast. Dat komt dan in een latere fase wel weer van pas. Ook materialen waarbij ze continu hulp nodig hebben, zijn niet de juiste speelmaterialen voor uw kind. Ze leren er dan alleen van dat het lukt als ze worden geholpen. Een keer helpen kan natuurlijk, om ze te laten zien hoe het werkt. Maar lukt het vervolgens niet, dan is het beter om het speelgoed nog even op te bergen voor later.
Vermijd ook materialen die het spel voor uw kind spelen of bepalen. Materialen die praten of geluiden maken dicteren het spel voor uw kind en vullen in wat ze moeten doen. Kinderen worden dan afwachtend in plaats van dat hun fantasie de overhand neemt en ze laat verdwalen in hun eigen wereld. Pratend en bewegend speelgoed doen iets voor uw kind, dus waarom zouden ze zelf nog iets doen? Het neemt de ontdekking weg en maakt kinderen passief, terwijl we juist actief, fantasierijk spel willen zien. Daar leren kinderen ontzettend veel van. Zorg dus voor speelgoed dat kinderen keer op keer opnieuw kunnen gebruiken en steeds weer anders kunnen inzetten.

Dus, lieve ouders, het mag duidelijk zijn dat u uw kind niet de hele tijd hoeft te vermaken. Laat ze lekker zelfstandig spelen met de juiste materialen. Dáár hebben ze behoefte aan en dát zorgt ervoor dat ze zich goed zullen ontwikkelen. Lekker loslaten dat spelen dus! Dan heeft u uw handen vrij voor andere dingen zónder dat u zich schuldig hoeft te voelen!

bron: Kleuterplein

Media
  • kids-playing-outside-png-7