Schrijfdansles met klei

Door juf Elly, schrijfdansleerkracht

Nog even en ook de schrijfdanslessen van dit schooljaar zijn alweer voorbij. Veel kinderen van groep 2 vinden dat wel jammer, want met materialen als danslinten, grote en kleine ballen, papier en krijtjes kun je wel eindeloos blijven spelen! Daarom geef ik u wat suggesties met klei. Leuk voor in de vakantie, maar ook voor spelend leren straks in groep 3.

Tijdens de schrijfdansles over ‘de zee’, rollen we met twee handen lange slierten, die overal even dun moeten zijn. Van die lange slierten vormen we het schrijfpatroon ‘de golf’ (van boven rond en van onder rond), maar ook ‘de liggende acht’, die later weer tot een vis (mooiste visje van de zee), of vlinder gevormd wordt. 
In een later stadium proberen we de ‘over-de-kop golf’; dit ter voorbereiding van de schrijfletters  a-d-g-c-o. 
Met zo’n sliert klei kun je natuurlijk ook je naam schrijven, cijfers leggen of een tekening maken. Klei is geduldig materiaal, je kunt wat je neerlegt eindeloos verbeteren en je kunt zelfs met je ogen dicht (in spelvorm) voelen wat er ligt. 
Je kunt ook samen een kleitekening maken, door om de beurt een stukje (bewerkte) klei (of in een andere kleur) neer te leggen. 
Klei in combinatie met andere materialen geeft ook hele leuke mogelijkheden, bijvoorbeeld met rietjes, lucifers, ijsstokjes, (strijk)kralen, steentjes, erwtjes, boontjes, macaroni, oogjes enzovoort. Krullen maak je als je de klei door een vergiet of knoflookpers drukt. 
Met gekleurde laagjes klei op elkaar kun je bijvoorbeeld leuke gebakjes maken en er bestaat zelfs klei (Creall) dat opdroogt tot stoepkrijt.

Zo zijn er ook spelletjes met klei te verzinnen. Maak balletjes ter grootte van een knikker en probeer zoveel mogelijk balletjes met de wijsvinger en duim van één hand op te pakken en te bewaren in de handpalm. Wie heeft uiteindelijk de meeste balletjes? Je kunt ook pieken met de balletjes. Als je met de wijsvinger piekt is dat extra goed voor het oefenen van de juiste pengreep. Leg de balletjes vervolgens voor je neer; gooi één balletje recht omhoog en probeer zo snel mogelijk het volgende balletje met dezelfde hand te pakken. 

Zelf klei maken is ook niet moeilijk: U neemt 1 kopje bloem, ¼ kopje zout, 1 eetlepel baking soda, 1 eetlepel zonnebloem- of babyolie, ½ kopje warm water en een scheutje voedingskleurstof (als je gekleurde klei wil maken). Meng eerst de droge ingrediënten, voeg de olie en het (gekleurde) warme water toe en kneed tot het een soepel geheel wordt.

Voor nog veel meer creatieve ideeën kunt u op de website van Lady Lemonade kijken. Veel succes en een creatieve vakantie!! 

Media
  • IMG_4440 - kopie