Mediawijsheid voor ouders

door juf Suzanne en  meester Ariën

Kinderen brengen veel tijd online door en weten als geen ander wat er te doen is: appen, sharen, liken, gamen, chatten en bingewatchen. Heel anders dan wat er in onze jeugd gebeurde! De ontwikkelingen op media-gebied gaan razendsnel, dus is het belangrijk als school goed up-to-date te blijven en na te denken over het mediawijsheid beleid. Sinds kort zijn wij, Ariën Dahler en Suzanne Esser-PreijMediaCoach op de Kleine Prins. We helpen kinderen, collega’s en ook ouders om (nieuwe en traditionele) media slim, leuk en juist gedoseerd te gebruiken.  

 

In dit kader organiseerden we in november een informatieavond Mediawijsheid voor ouders, via Zoom. Zo’n vijftig schermen namen deel aan deze interactieve avond! Tijdens de brainstormsessies in de chat, het reageren op stellingen waar iedereen voor of tegen mocht stemmen en een korte quiz over de logo’s van vele populaire sociale media apps, dachten we gezamenlijk na over mediawijsheid en de rol van ouders daarin. De avond bleek te kort om alles wat we aan bod wilden laten komen uitgebreid te bespreken.  

 

Het voert te ver om in een nieuwsbriefstukje deze avond nog eens te herhalen of zelfs uitgebreider de stof te behandelen. Enkele interessante gedachtes en wetenswaardigheden willen we echter graag (nog) eens met u delen. Daarbij gingen we, vanwege de tijd, het laatste deel van de avond wat vlotter door de verschillende onderwerpen heen, dus die informatie delen we nog eens in dit artikel.  

 

Na afloop van de avond vroegen we ouders om te reageren wat hen het meest was bijgebleven. Veel ouders wisten niet dat in de servicevoorwaarden van Whatsapp, Instagram en TikTok staat dat een gebruiker minimaal 12 jaar oud moet zijn.  

 

Bericht plaatsen 

De slogan ‘DENK NA voordat je post’ vonden veel ouders ook een fijne handreiking, vooral om aan de hand hiervan het gesprek aan te kunnen gaan met de kinderen. Het idee van ‘Denk na’ is dat kinderen (maar ook volwassenen) voor het plaatsen van een berichtje altijd eerst hun post controleren aan de hand van de volgende vragen: 

 

Doet het ertoe?  

Is het Eerlijk? 

Is het Nodig? 

Klopt het? 

Is het Netjes? 

Is het Aardig? 

 

Kortom: Denk na.  

 

Tips 

Enkele media-opvoedingstips voor ouders en leerkrachten zetten we hieronder nog een keer op een rijtje. De belangrijkste is: blijf met elkaar in gesprek. Namelijk, waar het oordelen begint, eindigt de waarneming.  

 

1. Houd de lijnen open! Blijf praten met elkaar. 

2. Toon interesse… blijf nieuwsgierig.  

3. Verbied niet te veel, maar vraag naar het waarom.  

4. Wees niet gemakzuchtig of naïef.  

5. Indien nodig, schakel hulp in (meldknop.nl). 

6. Houd computer en TV in uw zichtveld (...).  

7. Geef zelf het goede voorbeeld.  

8. Let op uw eigen mediagedrag.  

9. Durf kritisch te zijn over wat u ziet in de media.  

 
MediaDiamant 

De MediaDiamant is een tool die wij als school graag gebruiken als het gaat om het gebruik van sociale media. De MediaDiamant belicht de vijf pijlers van mediaopvoeding: het hebben van plezier, het maken van goede afspraken over veiligheid, het kiezen van goede inhoud, samen met media bezig zijn en het vinden van een goede balans. 

 

Voor ouders/verzorgers is aanvullende informatie te vinden op mediawijsheid.nl/mediadiamant. Daar staan praktische tips en informatie per leeftijdsgroep. Onder dit artikel geven we een lijst weer van handige sites en tips die u op de verschillende onderdelen van de MediaDiamant verder zouden kunnen helpen.  

 
MediaPaspoort 

Ook hebben we besproken dat we vanaf begin volgend jaar op De Kleine Prins zullen starten met de lessen van het MediaPaspoort. Deze lessen zullen vanaf de middenbouw gegeven worden.  

 

We realiseren ons dat we met één avond voor ouders en één stukje in de nieuwsbrief wellicht meer vragen oproepen dan we beantwoord hebben. We staan open voor vragen en suggesties van u. Bij zaken als bijvoorbeeld Whatsapp-ruzies, problemen die ontstaan door het gebruik van social media of het opstarten van het lesprogramma kunnen wij onze collega’s en u helpen en adviseren.  

Lijst van handige tips en sites aan de hand van de MediaDiamant:

bron: www.mediawijzer.net/op-mediawijzer-net/mediadiamant

Plezier:

•             Op de website van Kennisnet staat een folder met creatieve apps en sites voor kinderen van 7-12 jaar

Veilig:

•             Op Webwijzer.nl vind je handige informatie over het installeren van filtersoftware en de verschillende mogelijkheden die er zijn.

•             Op de website Mediaopvoeding.nl geven deskundigen antwoord op allerlei vragen van ouders over het mediagebruik van hun kind. Bijvoorbeeld wat ouders het beste kunnen doen als hun kind iets naars heeft gezien of hoe je kunt voorkomen dat kinderen verslaafd raken aan het scherm. Per leeftijdscategorie staan er allemaal vragen op van ouders, en het bijbehorende antwoord van een expert. Staat de vraag van ouders er nog niet bij? Dan kunnen ze deze online stellen aan het panel van deskundigen.

Samen: 

•             Uit onderzoek blijkt dat veel praten over media aantoonbaar risico-verlagend werkt, mits het op de juiste manier gebeurt. Experts geven aan dat het belangrijk is dat je als ouder open staat voor de beleving van je kind en samen afspraken maakt. Onderhandelen (“Als jij dit doet, mag je dat”) en preken werken minder goed.

•             Weten ouders niet goed welke vragen ze over media kunnen stellen aan hun kind? Op de Facebookpagina van Mediaopvoeding.nl staan regelmatig vragen en/of stellingen om hierover met elkaar in gesprek te gaan. Ook kunnen ouders inspiratie halen uit deze 25 manieren om je kind te vragen: hoe was het op internet?

Inhoud:

•             De website Mediawijsheid.nl geeft tips over hoe en waar je goede apps voor kinderen kunt vinden, en aan welke criteria deze moeten voldoen.

Balans:

•             Op de website van de gezondheidsraad.nl kun je de meest recente beweegrichtlijnen vinden.

•             Het Oogfonds waarschuwt voor bijziendheid (myopie) als kinderen te veel achter een beeldscherm zitten. Op de website van het Oogfonds.nl kunnen ouders een Myopie-pakket bestellen, met hierin onder andere informatie over gezonde kinderogen, tips voor buiten spelen en een meetlint om de juiste afstand tot het beeldscherm te bepalen.

•             De belangrijkste reden om vlak voor het slapen gaan niet op een scherm te zitten is de geestelijke activiteit en onrust die dat geeft. Wanneer ouders de invloed van het blauwe licht willen beperken kunnen ze de nachtmodus op een mobiel instellen. Op de website van de consumentenbond staat uitgelegd hoe dit moet.

De Franse psycholoog Isabelle Filloziat adviseert ouders om naast hun kind te gaan zitten en vragen te stellen om het los te weken van het scherm. In plaats van een waarschuwing (‘nog 5 minuutjes’) kijk je mee en stel je een vraag: ‘Wie is dat grappige figuurtje?’ Doordat je kind gaat praten over wat hij ziet, haal je hem uit de hypnose. ‘Een brug bouwen naar de echte wereld’, noemt Filliozat dit. Nu je contact hebt, is het gemakkelijk te zeggen dat het tijd is om aan tafel te gaan.

Media
  • 00 gecertificeerd Nationaal MediaCoach 002