Ontwikkeling van een kleuter

door juf Willemieke

Als een kind een jaar of vier is, is het uitgegroeid tot een eigenzinnige kleuter, die de wereld ontdekt. Hij of zij maakt tekeningen, praat in kleine zinnen en speelt met blokken. Overdag is hij hoogstwaarschijnlijk al goed zindelijk. Het woordje ‘nee’ staat op nummer een in zijn woordenlijst en hij laat zien dat hij een eigen willetje heeft.

De basis is gelegd voor de volgende fase: de gang naar de basisschool.

 

In zijn kleutertijd maakt een kind zowel lichamelijk als geestelijk een flinke groei door. Een boeiende periode voor de ouders en het kind.   

 

Groei van een kleuter

Een vierjarige kleuter is gemiddeld iets langer dan een meter en weegt ruim 18 kilo.

Gezonde voeding is erg belangrijk evenals voldoende beweging. Het kind moet zich lekker kunnen uitleven, waardoor hij zijn energie kwijt kan. En niet minder belangrijk: goed bewegen voorkomt overgewicht bij kleuters.

 

Zindelijkheid van een kleuter

De meeste kleuters zijn overdag zindelijk en zijn al helemaal gewend aan de grote wc. Ze trekken de kleren zelf aan en uit, vegen zichzelf af en wassen na het toiletbezoek hun handen. Toch kan het voorkomen, dat je kleuter een terugval krijgt. Dit gebeurt regelmatig bij kleuters die voor het eerst naar school gaan. In het begin zijn ze erg vermoeid, waardoor ze ’s nachts zo diep slapen, dat ze niet wakker worden als ze moeten plassen. Of de spanning wordt hun tijdelijk teveel, waardoor er wat vaker een ‘ongelukje’ gebeurt.

 

Heeft uw kind een terugval die verband houdt met school of een andere spannende gebeurtenis, zoals het krijgen van een broertje of zusje of een verhuizing, zet het kind dan niet onder druk om zo snel mogelijk weer zindelijk te worden. Meestal gaat de terugval vanzelf weer over, wanneer je er geen groot probleem van maakt.

Regelmaat en structuur willen vaak ook helpen of een kleine beloning, wanneer je kleuter weer netjes naar de wc gaat.

 

Sociale vaardigheden bij kleuters

Een kleuter doet alsmaar nieuwe ervaringen op, waardoor zijn wereld steeds groter wordt. De wat oudere kleuter gaat zich al inleven in andere mensen. Hij reageert met medeleven, wanneer hij ziet dat iemand bijvoorbeeld verdriet heeft. In de kleuterfase vormt het geweten een innerlijke rem. De kleuter heeft besef van wat goed en wat slecht is.

 

Het aanleren van sociaal gedrag, elkaar helpen, elkaars gevoelens begrijpen en respecteren is nog zo makkelijk niet. Een veel voorkomend ‘probleem’ wanneer kinderen samen een gezelschapsspelletje doen of een wedstrijdje, is dat veel jonge kinderen nog niet tegen hun verlies kunnen. Het is aan ons, de volwassene, om het kind te begeleiden bij het leren omgaan met winst en vooral met verlies.

 

Tekenen

De ontwikkeling van de fijne motoriek maakt het mogelijk dat het kind steeds beter kan tekenen wat het in zijn hoofd heeft. Maar ook het onderwerp van de tekening zegt iets over zijn ontwikkeling. Tekenen bevordert de sociaal-emotionele ontwikkeling. Naarmate de kinderen ouder worden, geven hun tekeningen een steeds betere afspiegeling van de werkelijkheid weer. De ontwikkeling gaat stapsgewijs en is voor elk kind, waar ook ter wereld, hetzelfde.

De zogeheten ‘koppoter’ is vaak de eerste tekening van een mens. In de volgende fase begint bijna elk kind onderaan het blad de grond te tekenen en bovenaan de lucht. Daartussenin kan het vervolgens diverse figuren tekenen: een mens, een huis, een vogel, een bloem, een dier. Als het kind en jaar of zes is, kan het een verhaal vertolken in een tekening.

 

Spelen

De kleuter leert een groot aantal vaardigheden door simpelweg te spelen. Tijdens het spelen test hij zichzelf uit en gaat er steeds een nieuwe wereld voor hem open. Zijn denkvermogen en creativiteit worden gestimuleerd en bij veel spelletjes krijgt hij flink wat lichaamsbeweging. Hij leert met anderen om te gaan en zijn motoriek verbetert. Kortom: spelen is heel belangrijk voor een kleuter. Vaak speelt fantasie er een grote rol bij. Alles is mogelijk in de fantasie van een kind en fantaseren is een goede manier om angsten kwijt te kunnen. Kleuters genieten ervan om naar een verhaaltje te luisteren of plaatjes te bekijken, die tot zijn verbeelding spreken.

Media
  • kleuters