Charles Vermeer: "Je hoeft geen ervaring met zang te hebben om in een koor te kunnen zingen"

Sinds januari 2019 is De Kleine Prins verrijkt met een koor en een zeer ervaren koordirigent: Charles Vermeer. Op de daltonlocatie wordt iedere woensdagavond gerepeteerd. Vanaf 8 september is het koor weer actief.

Het koor van De Kleine Prins heet kortweg DKP-koor. In 2020, met Pasen, zou het koor optreden. De koorleden zouden onder meer het lied ‘Angels’ zingen, met de kinderen erbij. Maar door de maatregelen is het aantal koorleden gehalveerd. Het duurde zo lang voordat er weer gezongen kon worden, daarom is het nu extra leuk om weer aan de slag te gaan.

We gaan eerst even terug in de tijd om Charles Vermeer hier aan jullie voor te stellen, want Charles is veelzijdig en heeft een indrukwekkende carrière op zijn naam staan.

CVZI
Hij studeerde aan het Rotterdams Conservatorium schoolmuziek, klassieke solozang en solozang lichte muziek. Later werkte hij als docent op hetzelfde conservatorium, bij de SKVR (Stichting Kunstzinnige Vorming Rotterdam) en bij de jazzacademie in Roosendaal. Hij is op Codarts nog regelmatig gastdocent en al heel veel jaren bekend als zanger, koordirigent, docent koorscholing en zangpedagoog. In 1993 richtte hij in Capelle aan den IJssel het Charles Vermeer Zanginstituut op, beter bekend als het CVZI. In 2003 kwam daar het Charles Vermeer Workshopcentrum bij.

“Toen ik 8 jaar was, gaf ik al een solo-optreden en startte al gauw met een van de vele bandjes waarin ik als toetsenist en zanger fungeerde. Later trad ik als zanger op in binnen- en buitenland met onder meer een zelfgeschreven liedjesprogramma. Met de vocalgroup Topaz ging ik wekelijks naar de AVRO-studio om voor radio 2 een optreden met de Skymasters te verzorgen, samen met Sandra Reemer. Ook deed ik veel inzing-studiowerk voor shows en gala’s op tv.”

Op lp en cd werd van Charles muziek uitgebracht waarop hij werken zingt van Purcell en een cd met jazz-zangeres Janice Lakers. Recent bracht hij de cd 'Hartslag' uit. Er waren tv-programma’s waarin hij meewerkte, met onder andere Pim Jacobs. En alsof dit alles nog niet genoeg was, won Charles prijzen, was hij tv-finalist in AVRO’s “Nieuwe Oogst”, stond hij aan de wieg van ROMEO (een R&B-groep), en zorgde hij voor de begeleiding van artiesten bij SBS-6. Nog altijd schrijft hij liedjes voor artiesten.
Daarnaast deed hij ook nog ‘even’ een opleiding NLP en studeerde hij verder tot aan het diploma van International Master Coach NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren), iets wat hij uitstekend kan gebruiken in het werk dat hij doet.

 Zingen is gezond
En dan nu weer naar deze tijd. Vanaf 8 september is het koor weer actief.
“Iedere week repeteren we op woensdagavond van acht tot half tien.
We hopen dat het aantal koorleden weer snel toeneemt. Zingen is gezond en goed voor de weerstand en bovenal het is heel erg leuk om te zingen.” Overigens zijn de echte diehards naar de repetities blijven komen, vertelt hij.
“Die vinden het hartstikke fijn om te zingen. Ze zitten vaak de hele dag achter het beeldscherm en veel mensen werken in hun eentje thuis. Dan is het heerlijk om er even uit te zijn en je te begeven onder de mensen. Daar krijgen ze energie van. Zij kijken ernaar uit, het geeft ze een doel. Een zangkoor is bij uitstek een sociaal gebeuren. Ik denk dat mensen zich nu weer gaan aanmelden. Het DKP-koor is er voor ouders van de school, grootouders/verzorgers, maar ook voor wijkbewoners. En als zij iemand kennen die buiten de wijk woont maar heel graag wil zingen, kan dat ook.”

Eigen keuze
Ja, en dan ben je zover dat je over je schroom heen bent en denkt: ja, ik wil! Ik wil in het koor zingen! En dan ben je natuurlijk erg benieuwd welke liederen er gezongen gaan worden. Charles noemt werk van bands als Earth Wind & Fire, The Beatles, Abba, Robin Williams, Marco Borsati, in ieder geval een heel afwisselend repertoire.

“De begeleiding is met MP-3’s. We hebben een heel fijn systeem waarmee je thuis alles goed kan oefenen.” Charles legt uit hoe het werkt.  

“Je logt in op de website, daar zie je een lijst met alle liedjes van het DKP-koor waaruit je een keuze kan maken. Alle stemmen zijn al ingezongen dus je kan jouw zangpartij op gehoor instuderen. De melodieën worden ingezongen. Je eigen stem hoor je op de voorgrond, de andere stemmen op de achtergrond, zodat je al een compleet beeld hebt hoe het klinkt als koor.

Als je een liedje hebt gekozen, kan je daarna kiezen of je de alt wil zingen of bijvoorbeeld de tenor, sopraan of mezzosopraan. De dirigent deelt jou in naar jouw keuze. De tekst kan je uitprinten. Je kiest bijvoorbeeld voor een liedje waarin je de alt wilt zingen en dan een solo. Dit kan je allemaal aangeven in het systeem. Dan wordt het met je eigen stem afgedraaid. Het systeem is auditief en dat is ideaal. Met kleuren wordt aangegeven of je op de achtergrond wil zingen of op de voorgrond. Je krijgt dan 1 tot 2 weken de tijd om het in te studeren. Met de begeleiding erbij klinkt het gelijk als een koor. Zonder de interventie van mij is er dus al heel wat neergezet!

Tijdens de repetitie zeg ik ‘ik heb hier een song van de Beatles, wie heeft de sopraanstem gekozen?’ Dan kan ik direct alle sopranen bij elkaar zetten.”

Ervaring niet nodig
Charles kan niet vaak genoeg benadrukken dat je geen ervaring met zang hoeft te hebben om in een koor te kunnen zingen.

“Mensen denken dat ze goed moeten kunnen zingen, maar dat hoeft niet. Het is een heel laagdrempelig zangsysteem. Thuis kan je je eigen stem oefenen. Dat is eigenlijk al repeteren. Op de woensdagavond kunnen we daarom direct gaan zingen, dat vinden de koorleden juist zo leuk. Nog voordat je elkaar gezien hebt, zing je al een lied met elkaar, bij wijze van spreken. Er wordt dus veel gezongen op de repetitie en minder geoefend. Ik nodig iedereen uit dit te beleven, het is echt vreselijk leuk.”