Schermtijd

door Janna Put, adjunct-directeur

Wie herkent het niet? Op straat word je bijna omvergelopen door een mede-wereldbewoner die zo aan het scherm van zijn mobiel kleeft dat hij  zich niet meer bewust is van zijn omgeving. Ouders die met een kind in de wandelwagen geen oog hebben voor hun kroost maar al wandelend naar hun scherm turen. 
Naast het feit dat de smartphone heel veel voordelen heeft kan het ook schadelijke gevolgen hebben. 

Technoference (interference/inmenging door techniek).
Ouders, maar ook pedagogisch medewerkers, oppassende grootouders en anderen die leven met jonge kinderen, zouden een belangrijke waarschuwing mee moeten krijgen: wat jij doet met je mobiel in de buurt van je kind, heeft nooit een goed effect op je kind, en waarschijnlijk (afhankelijk van hoe vaak je je mobiel oppakt en hoe lang) zelfs een schadelijk effect, dat je kind zijn hele leven met zich meedraagt.

Een van de zorgen over veel schermgebruik gaat over de invloed van mobiele schermen op het ontstaan van veilige hechting. De theorie is waarschijnlijk wel bekend: de kwaliteit van de ouder-kindrelatie in de vroege kinderjaren is bepalend voor de ontwikkeling tot emotioneel gezonde volwassenen. Of je veilig gehecht bent, bepaalt dus of je later gezonde relaties kunt onderhouden en of je kunt omgaan met tegenslagen en trauma’s. Ook is het een belangrijke voorspeller voor het al dan niet krijgen van psychiatrische klachten en het herstel daarbij.

We zijn continu online
Ouders en tieners geven nu al aan dat ze vrijwel continu online zijn. Als je een jong kind in de buurt hebt, kan veel online zijn dus invloed hebben op de relatie met dat kind: is er nog voldoende oogcontact? Voelt het kind dat er iemand voor hem is? Er is niet veel onderzoek maar het weinige dat er is, laat wel een trend zien. Ouders die veel met hun mobiel bezig zijn, zijn minder responsief. En kinderen die de aandacht willen trekken, gaan daardoor meer risico’s nemen. Of ze kruipen meer in zichzelf.

Taalontwikkeling 
Er is ook onderzoek naar de invloed op taalontwikkeling: die verloopt via heel subtiele interactie tussen ouders en kinderen. Via zinvolle taal, brabbelen, iets betekenisvols terugzeggen, toon (vragend, geruststellend), veel oogcontact, beurtwisseling enz. leert een kind de taal van zijn ouders. Als we steeds het contact onderbreken met een blik op onze mobiele telefoon, frustreren we dat leerproces. Alles wat een zinvol contact tussen ouders en kind in de weg staat, is dus niet alleen slecht voor de hechting, maar ook voor de taalontwikkeling van het jonge kind.

Wat is uw schermtijd en hoeveel schermtijd is gezond voor u en uw kind?
Schermtijd betekent letterlijk hoeveel tijd u, in minuten en/of uren, achter een scherm besteedt. Tegenwoordig is de smartphone niet alleen een telefoon, het is ook een spelcomputer, een fototoestel, een computer, een navigatiemiddel, een portemonnee en een agenda. Eigenlijk kunnen - en doen - we alles met onze smartphone. En hoe meer tijd u besteedt aan uw smartphone, hoe hoger uw schermtijd wordt.

Meten is weten! Wanneer u ziet hoeveel uren u naar het beeldscherm van uw smartphone kijkt, komt u wellicht tot de realisatie dat u er iets aan wilt doen. Wilt u weten wat uw schermtijd is? Op de meeste smartphones kunt u instellen om uw schermtijd bij te houden of een limiet in te stellen. 

Hoeveel schermtijd is nog gezond?
Het antwoord is eigenlijk nergens concreet te vinden. Te veel schermtijd kan schadelijk zijn voor de gezondheid, omdat het effect zou hebben op de ogen (het aantal kinderen met bril stijgt opzienbarend) en het concentratievermogen. Daarnaast leidt te veel schermtijd tot verstijfde spieren van het lang stilzitten en het kan nekklachten veroorzaken. 

Hoeveel schermtijd voor een kind?
Beeldschermen zijn als magneten voor kinderen. Het is daarom voor een kind vaak lastig om zich op iets anders te focussen dan een smartphone, tablet of computer. Het is verstandig om de schermtijd van uw kind te monitoren, in plaats van te verbieden. Maak bijvoorbeeld afspraken met uw kind en stel grenzen. Gewoontes zijn namelijk lastig terug te draaien. Geef daarbij ook het goede voorbeeld. 
Hoeveel schermtijd goed is voor een kind is per kind, maar ook per leeftijd, verschillend. Wat is bijvoorbeeld de schermtijd van een 10-jarige? Op bijgevoegde afbeelding staan de richtlijnen voor de maximale schermtijd per dag:
U kunt een schermtijdlimiet instellen op uw smartphone en die van uw kind. Zo kunt u streven naar een gezonde schermtijd. 

Media
  • tabel schermtijd