Rik de Pauw: KiVa in de onderbouw

De Kleine Prins is een KiVa-school. KiVa is een preventief, schoolbreed programma, gericht op het versterken van de sociale veiligheid op school. Het programma zet in op positieve groepsvorming, zodat ieder kind met plezier naar school gaat. Ook in de onderbouw maken wij gebruik van de KiVa-lessen.

Ouders van kleuters hebben in de afgelopen weken thuis vast al eens de naam ‘Rik de Pauw’ gehoord. KiVa heeft speciaal voor kleutergroepen een aanvullende leskatern met die naam ontwikkeld. Het idee achter Rik de Pauw is dat kinderen spelenderwijs en in betekenisvolle context sociale vaardigheden opdoen en zich sociaal ontwikkelen. Sinds een paar jaar maakt de onderbouw van dit lespakket gebruik. We zijn erg enthousiast over Rik de Pauw!

Het lespakket bestaat uit drie onderdelen:

- Een verhalenboek
In dit boek met grote platen staan verhalen over Rik en zijn vriendjes op de boerderij. De verhalen gaan over het samen fijn hebben, omgaan met gevoelens, ruziemaken en het weer goedmaken, elkaar helpen en jezelf zijn. Het boek biedt aanknopingspunten om met de kinderen te praten over hun belevingswereld. 

- Een leskist met tastbare items
In deze kist zit bijvoorbeeld een grote knuffel van Rik. Door middel van de items in de kist worden de verhalen uit het boek visueel ondersteund, waardoor het nog meer aanspreekt tot de verbeelding van een kleuter. 

Het katern Rik de Pauw
In het leerkrachtkatern staan bij ieder verhaal allerlei oefeningen en activiteiten beschreven om uit te voeren in de groep. Dit kan een kringgesprek zijn, maar bijvoorbeeld ook een creatieve verwerking of een spelactiviteit. Hierbij komen de items uit de leskist ook goed van pas.

Om de twee weken wordt in de klas een verhaal van Rik de Pauw voorgelezen en besproken. De week daarop wordt een activiteit uit de katern uitgevoerd. 

Wij merken dat de kinderen erg enthousiast op Rik reageren. Hij maakt echt onderdeel uit van de groep. Het bespreken van sociale situaties wordt met behulp van Rik een stuk gemakkelijker, maar vooral ook een stuk leuker!

Media
  • Rik de Pauw
  • afspraken OBD