Juf Elly over schrijfdans: "Iedere les heeft iets unieks"

Op De Kleine Prins verzorgt Elly Lindeman bewegingslessen volgens de Schrijfdans-methode. Door het gebruik van muziek, rijmpjes, spelletjes en tekeningen leren de oudste kleuters een vloeiend handschrift voor te bereiden.

Op een donderdagochtend woon ik in de gymzaal van de locatie Prinsenland een bewegingsles bij van groep OBC.
“Iedere les heeft iets unieks”, vertelt juf Elly als de zaal nog leeg is. “De schrijfdansmethode bestaat uit negen bewegingsvormen en ik geef zo’n veertig lessen per jaar. Maar ach, met mijn kleuterjuf-achtergrond en mijn creativiteit verzin ik er van alles omheen om zo iedere les tot iets leuks te maken. Door het combineren van grootmotorische- en kleinmotorische bewegingen in de lucht en op papier, krijgen kinderen inzicht in ruimte, vorm en beweging en leren zij zich soepel en ontspannen te bewegen.  Er zijn verschillende bewegingsthema’s met bijbehorende muziek. Het mooie van schrijfdans is dat het zo compleet is. Tast, beweging, visuele waarneming, taal, thema’s, expressie en (samen)spel, het komt allemaal aan bod. En dat alles in één les.”

Koningskroon
Dat juf Elly van iedere les iets leuks maakt geloof ik direct. Want zij heeft deze ochtend een oranje koningskroon op haar hoofd. Dit belooft wat! Tijdens de voorjaarsvakantie was het Koningsdag, dit ligt bij iedereen nog vers in het geheugen. Mooi om daar op in te spelen met het sprookje ‘De Kikkerkoning’.
In een mand liggen oranje linten klaar en tegen de muur staan borden. Op ieder bord is een vel papier bevestigd. Waco-krijtjes in diverse kleuren liggen erbij. Zijne Majesteit Koning Willem Alexander en Hare Majesteit Koningin Maxima kijken toe vanaf een grote foto aan de wand.

Gouden koets
Vijf jongens en zes meisjes zitten even later zonder schoenen en sokken op de lage bank en luisteren wat de juf te vertellen heeft over de koninklijke familie. Elly doet dit aan de hand van foto’s op geplastificeerde vellen. Laat onze koning nu ook nog eens Van Oranje als achternaam hebben! Vandaar dat alles oranje is op Koningsdag en in de gymzaal vandaag ook.
Het gaat over kastelen, ridders en hindernissen om de vijand tegen te houden. Kastelen met een slotgracht, of zo’n mooi exemplaar met kantelen, hoog op de berg. Sommige kinderen steken hun vinger op. Ze stellen vragen of willen heel graag iets vertellen over dit onderwerp. De Gouden Koets komt ook aan bod.

Oranje linten
Dan is het tijd om in actie te komen. Bewegen en dansen gaat zoveel makkelijker met muziek en al snel klinken de fluwelen tonen van klassieke muziek door de ruimte. Ieder kind pakt twee oranje linten en als juf Elly enkele bewegingen voordoet, doen de kinderen dit vrolijk na.
Als in het sprookjesverhaal de gouden bal aan bod komt, wordt er gedanst. Daarna gaan de meisjes achter een lijn staan en de jongens daar tegenover ook achter een lijn. Ze zijn nu prinsessen en prinsen geworden. Juf Elly doet mee met de prinsen om het aantal gelijk te krijgen. De koninklijke leden begroeten elkaar. De jongens maken een galante buiging met een sierlijk gebaar, de meisjes maken een ballet-achtige knieval.
Daarna is het fijn stuiteren met de gouden bal, totdat de kikker in beeld komt. Alle jongens zijn nu kikker en je begrijpt het al, na een vliegende kus van de prinsessen, worden de kikkers heuse prinsen. Tijd om in de gouden koets te stappen, rond te rijden en te zwaaien. En dit allemaal op wonderschone klanken.

Dansende krijtjes
Na het bewegen met alle ledematen is het nu tijd voor de fijne motoriek. Juf Elly doet voor hoe je een kasteel tekent op de maat en klanken van de muziek. Eerst met haar vingers en dan met een krijtje. Ze laat de krijtjes ‘dansen’. Een lijn, en nog een lijn, en dit met verschillende kleuren. Warempel, de trompetten klinken! Dat zijn de lakeien, die aankondigen dat de koning eraan komt. Als de kinderen goed begrijpen wat de bedoeling is, gaan ze naar de borden die tegen de muur staan en beginnen ze te tekenen en te kleuren. Het worden hele mooie kastelen, met jonkvrouwen, klimplanten en soms een draak. En natuurlijk de trompetters. Na afloop maakt juf Elly foto’s van de kinderen en de tekeningen die ze hebben gemaakt. Ze leggen hun kunstwerkje – dat later mee naar huis mag - op een stapel en huppelen vrolijk de gymzaal uit.

Emmy Fons