Maand van de filosofie

April is de Maand van de Filosofie!

Kinderen filosoferen vaak al ongemerkt, door de vele vragen die zij stellen. Want filosofie draait om vragen stellen. Open vragen, waar je met elkaar over door kan blijven denken en praten. Vragen over grote thema’s, zoals ‘Wat is geluk?’ of ‘Wat is respect?’ Of vragen die opkomen op school of bij het spelen, bijvoorbeeld ‘Kun je met Lego kunst maken?’ of ‘Wie maakt er regels?’

Boekentips over dit onderwerp: 
Grote gedachten, verhalen over filosofie - Janny van der Molen (leeftijd 12+)
Voor altijd en even - Sarah Jacoby (leeftijd 5 )
De Woordsmid - Patricia Forde (leeftijd 11+)

En... Het kinderboek voor de Maand van de Filosofie! Van Abdelkader Benali!

Op de warmste dag van de zomervakantie wil Amira dat haar broer Adam eindelijk eens meegaat naar het zwembad. Adam kan niet goed tegen warmte en chloorwater maar hij laat zich toch overhalen. Alles gaat prima, tot Adam zich na het zwemmen vreemd begint te gedragen. Hij slaat wartaal uit en praat over een systeem dat van slag is. Wat is er met Amira’s broer aan de hand? Mijn broer en ik is het eerste filosofische kinderboek van de Maand van de Filosofie. Abdelkader Benali schreef een spannend verhaal dat aan het denken zet. Wat is in deze tijd van moderne techniek nog het verschil tussen echt en onecht, en tussen een mens en een robot?

Het kinderboek is totstandgekomen in samenwerking met Marli Huijer en Frank Meester van Stichting Denkstation. Op 9 maart werd het boek gepresenteerd tijdens het DenkStation Festival in jeugdtheater De Krakeling. De illustraties van Mijn broer en ik zijn gemaakt door Charles Michels.

 

Media
  • Grote-gedachten-196x280
  • voor-altijd-en-even-300x260
  • de-woordsmid-186x280
  • omslag_kinderfilosofieboek_2019