Kerstvakantie-uitje: Winter in Museumpark Archeon

Het is misschien nog wat vroeg maar op tijd uitjes plannen voor de kerstvakantie is zo gek nog niet. Een idee is misschien een dagje Archeon. Het museumpark opent de poorten voor ‘Vier de Winter’. Wat houdt dit in? Een Oer-Hollandse winter en daarvan genieten. Een winterse sfeer in de prehistorie, bij de Romeinen en in het middeleeuwse stadje Gravendam. 

Alle 43 gebouwen, boerderijen en hutten in Archeon worden bewoond door de bewoners en zijn geheel voor de winter ingericht. Het haardvuur knappert en het is er heerlijk warm. De bronsgieter is druk in de weer met het gieten van bronzen voorwerpen. Bij de eerste boeren, de hunebedbouwers en de jagers is men volop bezig met vuursteen bewerken en vuur maken. 
Bij de Romeinen beleef je de winterse sferen door naar het verwarmde badhuis te gaan en mee te doen aan het Romeinse exerceren (wapenoefening). Maak ook een Romeinse fibula, een speld waarmee ze toen hun kleding bij elkaar hielden. 
Op de Romeinse Restauratiewerf zijn de Zwammerdamschepen te bewonderen en hier is een tentoonstelling over de opgravingen en de restauratie van de Zwammerdamschepen te zien. 

In de middeleeuwen was het in de winter een drukte van belang binnenshuis. De smid, de bakker en de wever laten hun ambacht graag zien. Er worden kaarsjes gemaakt en je kunt een vilten armbandje maken. Op de markt leert de zwaardvechter je verschillende technieken met het zwaard en natuurlijk mag het boogschieten niet ontbreken.  
Het park is feestelijk verlicht en op verschillende plaatsen zijn warme vuurplaatsen gemaakt. 
Voor meer informatie: https://www.archeon.nl/nl/agenda/vier-de-winter_2.html
Daar kun je ook lezen over de ijsbaan!

foto: Emmy Fons