Oude ambachten & speelgoedmuseum

Het is bijna vakantie. Tijd om weer eens naar een museum te gaan waar kinderen van alles kunnen zien en (groot)ouders uiteraard ook. Het Oude ambachten & Speelgoedmuseum in Terschuur is zo’n museum waar je een dagje voor uit kan trekken. Je moet er wel voor richting Veluwe maar dan kan er gelijk een heerlijke wandeling aan toegevoegd worden. In deze tijd van technologie is het een pré om kinderen weer eens met oud speelgoed- en ambachten kennis te laten maken.

Speelgoedmuseum
De 1e verdieping van het museum is een heel bijzondere. Hier vind je namelijk het speelgoedmuseum. Je ziet speelgoed waar kinderen (of ouders en grootouders) in de jonge jaren mee zijn opgegroeid. Een feest van herkenning, verbazing en misschien wel een beetje weemoed. Denk aan prachtige antieke poppen, rijdende treinen, oude kinderserviesjes, Steiff beren, meccano bouwwerken, poppenhuizen, mechanisch blikken speelgoed, Dinky Toys en nog veel meer!

Knuffelberen
Het museum heeft een grote collectie merkberen. Beren in allerlei gedaanten en verschillende merken: van postbode tot kerstman en van Steiff tot House of Nisbit. Er is veel te vertellen over teddyberen, meer dan men denkt.

 

Speelruimte
Naast dat je alleen kunt kijken naar speelgoed is er op deze eerste etage ook een speelruimte. Hier staan diverse oudHollandse spelletjes en speelgoed voor de jeugd klaar. Waag je bijvoorbeeld aan een potje reuzen sjoelen!

Ambachtmuseum
Als je bij het ambachtmuseum naar binnenstapt, waan je je letterlijk terug in de tijd. Je reist in het museum langs een rijke verzameling van 160 ambachten, winkeltjes en compleet ingerichte werkplaatsen. Je stapt zo bij een oude smidse naar binnen, kunt plaatsnemen in een schoolklasje (zonder iPads en telefoons) en ziet de scharensliep en leerlooier aan het werk. De (deels vooroorlogse) collectie laat met name de Nederlandse geschiedenis van ca 1910-1970 zien. Er zijn wel een miljoen voorwerpen.

Kortom, een leuk dagje uit!
Voor meer informatie: https://www.ambachtenmuseum.nl/