Demonstratie WIJonderwEIS en tv-optreden Wilke Vos

Wat is er leuker en fijner om kinderen iets te leren? Niet alleen rekenen en taal maar ze ook in het sociale leven iets bij te brengen, ze creatief aan de slag te laten gaan. Als leraar, schoolleider en alle andere mensen die in de school werken, moet je dan wel de mogelijkheden hebben dit optimaal te kunnen doen.

Zoals iedereen inmiddels wel weet, is voor de politiek het onderwijs geen topprioriteit en daardoor al jaren het ondergeschoven kindje. Tijd om op te komen voor dit mooie beroep.
Minister Arie Slob van onderwijs heeft niet echt goed geluisterd naar alle noodkreten en dat is op zijn zachtst gezegd ‘een beetje dom’. 

In Rotterdam namen vier schoolleiders het heft in eigen hand. Van de bonden viel niet veel meer te verwachten, zeker niet nadat er een akkoord was gesloten met Slob, een akkoord dat onacceptabel is omdat het slechts een korte termijn-oplossing betreft. Zo kwam in oktober de actiegroep WIJonderwEIS tot stand. De mensen van deze groep, waaronder directeur Wilke Vos, moesten in korte tijd een grootse demonstratie organiseren. Ze waren daar bijna letterlijk dag en nacht mee bezig. Er werd een WIJonderwEIS-account op Facebook gemaakt en al snel kwamen er van alle kanten positieve reacties op dit initiatief.

Woensdag 6 november was het zover. Al heel vroeg in de ochtend nam de actiegroep nog één keer alles door. Het was spannend, want hoe zou het gaan? Het ging goed! De opkomst was uitstekend, iedereen met een warm hart voor het onderwijs was er. Drie brassbands begeleidden swingend de stoet. Niet alleen onderwijsmensen liepen mee, ook ouders en kinderen. Iedereen is het gewoon zat, zoals het al jaren gaat en daarom is de motivatie optimaal. De leuzen op de spandoeken waren origineel en veelzeggend. 

Tijdens het laatste stuk van de tocht, die startte op de Wilhelminakade op Zuid en eindigde in het Excelsiorstadion in Kralingen, liepen politici mee. Lillian Marijnissen van de SP, Lodewijk Asscher van de PvdA en Jesse Klaver van Groen Links lieten later op het podium weten dat het echt veel beter geregeld moet worden in het onderwijs. Op hetzelfde podium interviewde Sander de Kramer onder meer de actiegroep-leden Wilke Vos, Aziem Jarmohamed en Joan de Jong die luid en duidelijk zeiden: Wij gaan door met actievoeren! Want Slob blijft tot nu toe bij zijn besluit niets méér te doen dan die eenmalige bijdrage in plaats van structureel te investeren in het onderwijs.

Denk maar niet dat ze na de demonstratie lekker konden gaan uitrusten. Want die middag werden Wilke Vos en een leerkracht van de Imeldaschool gevraagd naar De Plantage in Amsterdam te komen om hun verhaal te doen. Dit gebeurde in het live-tv programma Beau van RTL 4.  Grandioos dat Beau van Erven Dorens, zelf vader van vier kinderen, in zijn talkshow aandacht aan dit onderwerp wilde besteden. Uiteraard was iedereen van de actiegroep hierbij aanwezig. Het was al nacht toen ze eindelijk hun bed zagen. Met een voldaan gevoel want het was een positieve en productieve dag geweest. En zoals al eerder werd genoemd, de actiegroep gaat door. Om definitief af te rekenen met het tekort aan leraren en te zorgen voor betere salarissen voor alle medewerkers in het onderwijs zodat het vak weer aantrekkelijker wordt.

Emmy Fons