Horen en zien

Aan de ouders,

Onze zintuigen worden vaak heel erg op de proef gesteld. Er waren tijden dat ze ook rust kenden. En daar wil ik het even met u over hebben. Want ik maak me zorgen en ik ben niet de enige. We zijn met elkaar de balans kwijtgeraakt in het actief gebruiken van onze ogen en het belasten van onze oren. Daar zijn de afgelopen weken ook wel wat berichten over verschenen.

Ogen
Onze ogen worden heel erg belast door veel te kijken op schermen, zowel de televisie als tablets, telefoons en computerschermen. De computer heeft ons veel waardevolle zaken gebracht. Toch is de zogenaamde schermtijd geëxplodeerd. Kinderen (maar ook we volwassenen) gaan hun ogen daardoor verkeerd gebruiken. Door dit gebruik van de ogen kan er op termijn verziendheid ontstaan. We kunnen natuurlijk zeggen dat dit wel weer op te lossen is met een bril, maar waarom zouden we onze natuurlijke manier van zien niet koesteren? Wist u bijvoorbeeld dat we normaal gesproken 22 keer per minuut knipperen met onze ogen en dat dit vermindert naar 7 keer per minuut als we veel gebruik maken van deze schermen? Dat knipperen doen we niet voor niets. Evenals het aftasten van de omgeving met onze ogen, waarbij we zowel in de verte als dichtbij kijken.

Maak schermtijd korter voor kinderen. Veel korter. Zorg voor pauzes tussen het kijken naar een beeldscherm. En vooral, ga buiten spelen, want ook gewoon daglicht is goed voor de ogen evenals bewegen goed is voor de motoriek en zelfs voor de ogen. Op internet is veel te vinden over bijziendheid (en niet te lang kijken, want het geldt ook voor ons volwassenen).

Oren
Het valt mij regelmatig op hoe hard muziek staat. Ook bij kinderen lijkt het dat we denken dat muziek versterkt moet worden en dat de bas goed moet doordreunen. Maar vinden kinderen dat leuk of vinden we dat als volwassenen leuk? Ooit zag ik bij een feest waar veel kinderen waren, sommigen zelfs hun handen tegen hun oren houden. Want we voeden onze kinderen op dat muziek hard moet staan en met veel bas. Zo zullen ze later ook de festivals aflopen en dan is hun referentiekader harde muziek met veel bas, want anders is het niet leuk. En goede muziek hoeft niet op een hoog volume afgespeeld te worden.

Het effect is mogelijk nog desastreuzer dan bij de ogen. Steeds meer mensen hebben last van tinnitus. Een piep of ruis in de oren die bij sommige mensen gekmakend is en ook het leven dermate beïnvloedt dat dit tot vele beperkingen en sociale problemen leidt. Ook hier is veel over te vinden op internet. Maar de volumeknop is snel te vinden. En ook die kan ingesteld worden.

Praat hierover met uw kinderen, geef het goede voorbeeld, luister naar mooie muziek, zonder er doorheen te praten, geniet van de geluiden buiten. Ga naar het Kralingse Bos en kijk, luister en wandel met uw kinderen. De stilte kan ook heel mooi zijn.

Ik zeg niet dat het gemakkelijk is om te doen. Maar elke inspanning leidt uiteindelijk tot een resultaat. En de eerste stap is om zelf het voorbeeld te geven.

Wilke Vos
Directeur De Kleine Prins