De Kleine Prins en podcasts

De afgelopen tijd zijn er zes podcasts* opgenomen voor onze school.

Directeur Wilke Vos: “We hebben dit gedaan vanwege het dertigjarig bestaan van de school. Het leek ons leuk om via dit medium het een en ander te vertellen over onze school. De podcast bestaat al sinds 2004 maar toch is het voor veel mensen nog een betrekkelijk nieuw medium. Vier van de afleveringen zijn opgenomen in een studio, de laatste twee op school. Om die reden kun je ons in de eerste afleveringen in beeld zien en bij de laatste twee niet. Het is technisch te complex zoiets op school te verwezenlijken.

Podcasts voor en door kinderen
Voor het komende schooljaar hebben we het plan om de leerlingen van onze school podcasts te laten maken. Ze doen dit met behulp van leerkrachten. Ook dan is er alleen geluid, geen beeld."
Bovenaan de balk van deze website, zie je helemaal rechts Podcast staan, daar vind je de zes afleveringen.
https://www.kleineprins.nl/podcast

Wat is een podcast
*De term ‘podcast’ is afgeleid van de woorden Ipod (mp3/audio) plus broadcast (uitzending).
Feitelijk is een podcast een radioprogramma dat beschikbaar is gemaakt via internet. Omdat het geen live programma is, kun je luisteren wanneer het jou schikt. Het is dus een soort audio blogging of radio on demand.
Meestal bevat een podcast alleen audio maar het wordt ook wel gefilmd, zoals ook bij de eerste afleveringen van De Kleine Prins is gebeurd.

Dieptegesprekken
Wat voor kenmerk heeft een podcast nog meer? Er wordt dieper op een onderwerp ingegaan, het is geen oppervlakkige radio. De meeste podcasts zijn praatprogramma’s.
Vaak is er een thema, een specifiek onderwerp of het wordt voor een luisterboek gebruikt.