Het belang van buiten spelen

<i style="mso-bidi-font-style: normal">door juf Saskia

“Gaan jullie ook naar buiten als het regent?”, wordt ons wel eens gevraagd en we horen ook af en toe: “Ons kind is wel vies geworden van het buiten spelen.” 

Ja, we gaan ook naar buiten als het regent. We zullen niemand tot op hun ondergoed nat laten regenen, maar over het algemeen vinden kinderen een beetje regen helemaal niet erg. Dat ze vervolgens op ons mooie 'groene schoolplein' ook vies kunnen worden, hoort er voor ons bij: “Dat kan gebeuren.” 

Om deze redenen willen we u vragen om rekening te houden met de kleding die de kinderen aan hebben. Bij regenachtig weer is het fijn als de kinderen een regenjas en kaplaarzen aan hebben/bij zich hebben. Tevens is het advies om niet de nieuwste kleren aan te trekken, want zeker in de herfst en winter, wanneer het plein natter is, zien we dat kinderen sneller vuil kunnen worden van de houtsnippers.

Wij gaan, met de kleuters, elke dag naar buiten. 's Ochtends spelen we op 'het kleine plein', wat officieel ook het kleuterplein is (dat met de schommel). Bij dat plein hebben we ook een schuur vol materiaal tot onze beschikking met verschillende fietsen, zandbakspullen, planken, oude autobanden, karren, en nog veel andere materialen.

's Middags spelen we meestal buiten op 'het grote plein', dat is ontstaan vanuit de behoefte van de kleuters. Zij wilden ook heel graag, net als de grote kinderen, op dat plein buiten spelen. Beide pleinen zijn bewust zo ingericht dat kinderen er in de natuur kunnen spelen en ontdekken. Er zijn hegjes en hoekjes waar ze even 'uit het zicht van de juf' kunnen spelen, er is de mogelijkheid tot klimmen, balanceren, maar er is ook ruimte om te voetballen. Naast het buiten spelen wordt er ook een paar keer per week gegymd in het speellokaal.

Dat buiten spelen erg belangrijk is voor de ontwikkeling van uw kind, weet u vast. We hebben een aantal redenen hieronder beschreven.

Kinderen die veel buiten spelen en bewegen, hebben meer kans om gezond en evenwichtig op te groeien. Ze lopen relatief minder risico op botbreuken en herstellen sneller bij ziekte. Het kind leert zelf zijn (on)mogelijkheden inschatten en is zodoende minder vaak het slachtoffer van een ongeluk(je). Ze ontwikkelen spelenderwijs hun motorische vaardigheden. Er is buiten meer gelegenheid om de grenzen te verleggen. Kinderen oefenen hun behendigheid tijdens het rennen, klimmen, springen, glijden, gooien, vangen, schoppen en schommelen. Ze leren balanceren, kruipen, ontwijken, afstanden inschatten, enzovoort. Buiten spelen heeft ook een positief effect op het concentratievermogen en de leerprestaties. Kinderen die veel (buiten) spelen hebben over het algemeen een betere hersenontwikkeling en een groter leervermogen dan kinderen die dat weinig doen. Tijdens het buiten spelen leren kinderen creatief zijn en ontwikkelen ze hun fantasie. Ze bedenken oplossingen, spelregels en allerlei scenario’s.

Tijdens het spel komen kinderen in contact met andere kinderen. Samen doen ze een activiteit waarbij ze samenwerken of elkaar beconcurreren. Ze leren hoe het voelt om te winnen of te verliezen en hoe zij zelf en anderen daarmee omgaan. Ze leren om beurten te moeten spelen, zoals wanneer er meerdere kinderen op een fiets willen of op de schommel. Daar verbaal afspraken over te maken en je daaraan te moeten houden. Daardoor ontwikkelen ze sociale en emotionele vaardigheden zoals empathie, flexibiliteit en zelfbewustzijn.

Tijdens het buiten spelen op school kan een kind actie ondernemen en exploreren, binnen het kader van het begrensde plein, onder toeziend oog van de leerkracht, maar toch juist zelfstandig. De leerkracht is in de buurt, maar kinderen leren omgaan met een situatie van vrijheid. Door de ervaringen die het opdoet, wordt het zelfstandiger en sociaal vaardiger maar ook meer zelfverzekerd. Als een kind voor het eerst alleen van een heuveltje durft te springen, dan ervaart het een succesgevoel, wat op zijn beurt leidt tot meer zelfvertrouwen.

Samengevat is simpel buiten spelen heel wat belangrijker voor de ontwikkeling van uw kind dan het op het eerste gezicht lijkt en daarom doen we dat iedere dag!