Digitale geletterdheid

Door juf Carina
Op de donderdagen organiseren de leerkrachten van de middenbouw verschillende workshops. De kinderen mogen onder andere kiezen voor 'leren programmeren'. Deze lessen worden door mij gegeven.
De lessen vallen onder de noemer 'digitale geletterdheid'. De vaardigheden die hieronder vallen, zijn nog niet verplicht in het curriculum van het primair onderwijs, maar dat gaat in de toekomst zeker gebeuren. Het is daarom goed om de kinderen alvast kennis te laten maken met deze vaardigheden. En ze zijn erg enthousiast over deze lessen!

We werken met Scratch-jr, een gratis app die ook thuis eenvoudig is te downloaden op een tablet of iPad. Deze app is ontwikkeld door de MIT (Massachusettes Institute of Technology), een technische universiteit. Zij hebben ook het programma 'Scratch' ontwikkeld. Hierin kunnen kinderen van de bovenbouw het programmeren verder onder de knie krijgen.

Scratch-jr is een app die de middenbouwers leert programmeren door programmablokken aan elkaar te koppelen. Door bijvoorbeeld een beweegblok te koppelen aan een startknop, zal een figuurtje bewegen zodra er op deze knop wordt gedrukt. Op plaatje 1 ziet u hoe dit er dan uit kan zien. Er zijn blokken om te bewegen, om te praten, te starten en stoppen en geluiden te maken.

Tijdens de eerste les leg ik de basisvaardigheden uit, leren de kinderen om karakters en achtergronden toe te voegen en de eerste bewegingen te programmeren (plaatje2).
Tijdens de volgende lessen worden er karakters aangepast en leren de kinderen hoe ze zichzelf als karakter kunnen invoegen in een spel (met uiteraard hun eigen foto). Elke les heeft een nieuw thema waarbij een paar vaardigheden aangeleerd worden waar ze de les verder mee kunnen experimenteren.

De les van afgelopen donderdag stond in het teken van het maken van eigen spellen. We hebben twee spellen gemaakt die echt werkten. Een balspel waarin je moest scoren door op een knop te drukken (plaatje 3).
Een tweede spel dat we maakten was er een waarbij een kat een drukke weg moest oversteken zonder een auto te raken (plaatje 4).
Het waren leuke lessen waarbij iedereen super-enthousiast aan het programmeren was en de kinderen al veel van de 21-eeuwse vaardigheden onder de knie hebben gekregen.

Wilt u met uw kind ook aan deze vaardigheden werken? Dan is Scratch-jr gratis te downloaden als app. Op internet zijn filmpjes te vinden op YouTube (zoekterm: scratch-jr lessen). Hier zijn veel instructiefilmpjes te vinden in het Engels, maar ook daar is in de middenbouw weer een workshop voor!
Het boek 'Het officiële Scratch jr boek' is ook een aanrader (plaatje 5).
 
Veel programmeerplezier!